Inspiratie opdoen tijdens de Dutch Design Week

Het jaarlijkse evenement Dutch Design Week wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden in Eindhoven. Het vindt plaats op 18 tot en met 26 oktober en het is het grootste designevenement van Nederland. Tijdens dit evenement draait het voornamelijk om het laten zien en aantonen hoe de wereld met behulp van design kan worden verbeterd.

logo dutch design week

Programma

Tijdens het evenement worden zo’n 400 verschillende events, workshops, exposities, seminars en feesten georganiseerd. Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod maar allen onder het mom van design en het laten zien hoe de wereld een stukje mooier kan worden door het gebruik hiervan. Bij onderwerpen die behandeld worden kun je denken aan fashion, grafische vormgeving, product design, ruimtelijke ontwerp en aankomende trends. Een elk jaar terugkerend event is de Graduation Show waar studenten van de Design Acadamy Eindhoven hun afstudeerprojecten laten zien. Ook worden elk jaar de Dutch Design Awards tijdens de Dutch Design Week uitgereikt. De deelnemers variëren ook, zo zijn er bekende designbureaus aanwezig maar ook succesvolle ontwerpers, veelbelovende nieuwkomers en pas afgestudeerde en getalenteerde designers.

dutch design week event

Tips

Het is verstandig om je vooraf in te schrijven voor een bepaald event dat je op het oog hebt, het kan namelijk zo zijn dat ze anders vol zijn en dat je er niet meer aan kunt deelnemen. Bekijk dus ook het programma vooraf zodat je kunt kiezen welke events jou interessant lijken. De Dutch Design Week vindt niet perse op een locatie plaats maar op 80 verschillende plekken door de stad Eindhoven heen. De meeste workshops, seminars, exposities of feesten zijn gratis. Sommigen vragen wel een bijdrage maar dit wordt altijd vermeld. Je kunt dus van te voren al beheren waar je heen wilt, je hiervoor inschrijven en inschatten hoeveel het je gaat kosten.

Onze favorieten die we niet willen missen:

- Age of Wonderland: DIY Instruments
- 3D Print Project
– Algaemy – crafting our future food
Digital Health Hackathon
- Dutch Space Invaders

 

Print je interieur bij elkaar

Met de komst van de 3D-printer zijn ook de meest bizarre dingen mogelijk. Er gaat een heel nieuw scala aan mogelijkheden open en zo ook op het gebied van design. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om sieraden te laten printen, of iPhonehoesjes. Maar ook koffiebekers en zelfs hele meubels behoren tot de mogelijkheden in de wereld van 3D-printen. Zie je een leuke stoel van je favoriete designer? Verwerk het ontwerp vervolgens zelf thuis op de computer en met een simpele druk op de knop komt jouw eigen stoel uit de printer rollen.

3D-printer designproduct

Hoe werkt een 3D-printer?

Het begint allemaal met een digitaal ontwerp in een speciaal softwareprogramma. Dit ontwerp vormt de basis voor het uiteindelijke object. Eigenlijk werkt het dus hetzelfde als een gewone printer, waarbij je tekstdocument of een foto de basis is van je printje. Het maken van een 3D-ontwerp vereist wel enige vaardigheden en kennis. Architecten of professionele designers gebruiken software zoals AutoCAD of rhinocerus. Maar er bestaan ook steeds meer nieuwe softwareprogramma’s speciaal gemaakt voor de onervaren gebruiker. Tijdens de ontwerpfase kun je ook het materiaal aangeven waarin je het product geprint wilt hebben. De meeste 3D-printers werken met plastic, nylon en Laywood (een mix tussen houtvezels en polimeren).

Vervolgens geef je opdracht om te printen en wordt het object laagje voor laagje uitgeprint. Let wel op, er bestaan verschillende printers die tot verschillende groottes kunnen printen. Als je een stoel wilt afdrukken dan heeft de 3D-printer wel een grotere capaciteit nodig dan als je een koffiebeker uit de machine wilt laten rollen.

 Unieke 3D-gerpintte designproducten

Inmiddels zijn er kunstenaars die de 3D-printer tot hun tool om hebben gedoopt om hun kunst mee te maken. Ook voor interieurontwerpers is de 3D-printer een handige tool. Zo zijn er al veel designers die niet alleen prototypes laten maken door middel van een 3D-printer, maar ook echt zelf ermee aan de slag gaan. Het biedt een enorme vrijheid en de mogelijkheid tot het produceren van kleine oplages. In New York wordt binnenkort de grootste fabriek ter wereld geopend met 3D-printers. De fabriek kan wel 5 miljoen objecten per jaar fabriceren.  Op deze website kun je inspiratie vinden van wat voor designproducten er allemaal gemaakt worden: www.freedomofcreation.com.

3D-printer designstoel

Laat je inspireren

Van 18 tot en met 26 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Hier kun je allerlei exposities bekijken, workshops volgen en andere designers ontmoeten. Ben je geïnteresseerd geraakt in de wereld van 3D-printen? Dan is de Dutch Design Week zeker een bezoekje waard aangezien dat onderwerp daar ook wordt behandeld.

 

 

 

Nederlands design sterk in de publiciteit

ddw logoDe bovenstaande titel is nogal pretentieus, maar daar moet je even doorheen lezen! Wij zijn zo trots op alles wat ons land aan creativiteit te bieden heeft, dat we dat toch graag even zo willen ventileren.

En geef toe, de Dutch Design Week (DDW) heeft nu na meer dan 10 jaar een flink repertoire aan ontwerpers een platform gegeven. Hierdoor is DDW een merknaam en evenement geworden die tot ver buiten ons kikkerlandje wordt opgemerkt.

Eind Oktober is het zover

Oktober staat inmiddels bijna volledig in het teken van DDW. Ondanks dat het designevenement louter de laatste 9 dagen van deze plaatsvindt, zijn er veel mensen al maanden van tevoren mee bezig. In de pers gonst het al vaak ruim voor de aftrap van de nieuwtjes. Vooral de deelnemers staan in de spotlight. Wie zullen er dit jaar zijn, wie is aanstormend talent en welke zijn zo bijzonder dat we het dit jaar zeker niet mogen missen?

Publiciteit van design

expositie designDoor diverse bedrijven worden persberichten geschreven. Deze zorgen voor publiciteit via uiteenlopende kanalen. Deze publiciteit brengt de DDW in deze periode sterk naar de voorgrond. De laatste jaren heeft dit zonder twijfel een nieuw hoogtepunt bereikt!

Wij denken dat de combinatie van pure creativiteit, het dynamische programma, de media en de passievolle bijdrage van alle betrokkenen hier een groot aandeel in heeft. Deze factoren werken elkaar keer op keer in de hand waardoor ze de naam DDW oprecht versterken. De wijze waarop design inspeelt op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen speelt een belangrijke rol in nieuwsberichten. Wanneer design met een kritische toon een brug slaat naar actualiteiten is de kans groot dat het snel wordt opgepikt in de media.

Sociale media verspreidt design

Dat gezegd hebbende zijn de sociale media ook van een onmisbaar belang geworden. Het medium internet heeft over de laatste 10 jaren een enorme visuele ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zijn visuele uitingen zoals bijzondere foto’s of design gerelateerde visualisaties de meest gedeelde zaken op het web.

Sociale media fungeert hierin als tool en verspreid nieuw designwerk op een natuurlijke wijze razendsnel. Niet alleen bijzondere en graag deelbare foto’s verspreiden zich snel. Iedere ontwerper op zich is tegenwoordig ook een journalist van zijn eigen werk. Een ontwerper heeft zijn portfolio op wat voor manier dan ook online staan. Hij of zij deelt dit werk maar al te graag met haar of zijn directe omgeving. Met wat gelukt wordt ook dat opgepakt door een groter blog of andere online entiteit waardoor zijn werk van nog meer nieuwswaarde kan genieten.

Hier volgen we ontwerpers graag op de voet en delen we interessante achtergrondinformatie. Zo krijgt iedere ontwerper en zijn werk meer diepgang en gelaagdheid.