Keramiek: een veelzijdig materiaal

Keramiek is weer helemaal terug aan het komen bij het ontwerpen van vazen, bekers, borden en andere accessoires. Maar hoe zit het nou precies met keramiek?

keramiek design

Als het woord keramiek wordt genoemd, dan denken de meeste mensen aan aardewerk uit China. Echter omvat deze benaming veel meer dan enkel dit aardewerk. Het is namelijk zo dat keramiek tegenwoordig ook veel gebruikt wordt in meerdere industrieën. Dit materiaal kan extreme temperaturen weerstaan, waardoor het gemakkelijk te bewerken valt. Bij het woord keramiek moeten we dus niet alleen denken aan aardewerk, maar ook aan glas, porselein, diamanten, implantaten, steengoed, supergeleiders, machines, fietsen, motorvoertuigen, skateboards, enzovoort.

Keramiek: gebruik

Keramiek is een ongelooflijk veelzijdig materiaal dat gebruikt wordt in diverse producten, van porseleinen poppen tot keramische remblokken en keramische huisnummers. Ook kan je bijvoorbeeld van een zonnige namiddag genieten terwijl je, op een keramische tuinkruk, een lekker kopje thee drinkt, dat gemaakt werd in een keramische theepot, met een theezeef dat bestaat uit keramiek! Er bestaan zelfs keramische eet- en drinkbakken voor honden! Keramiek kan zowel decoratief zijn, als functioneel. Zo zie je tegenwoordig ook veel design vazen van keramiek. Veel jonge en gevestigde ontwerpers werken met design keramiek.

Keramiek: tegen allergieën

Als je last hebt van allergieën via een tapijt in huis, dan kan je vloertegels leggen die gemaakt zijn in keramiek. Je hebt niet alleen het voordeel dat je geen last meer hebt van allergieën, maar ook is het gemakkelijk om dergelijke vloeren te kuisen. Er bestaan heel wat decoratieve patronen in keramische vloeren, zodat je zeker vloertegels naar je zin zal vinden. Het is mogelijk om dergelijke vloeren zelf te leggen, maar het is altijd beter om dit met professionele hulp te doen. Zo maak je geen brokken en wordt je vloer perfect gelegd!

Zoek online naar interieurtips

design woonkamer tips

Veel mensen vinden het leuk om bezig te zijn met de inrichting van hun huis. Zij maken er een stunt van om telkens weer vernieuwend te zijn en de laatste design trends op het gebied van interieur te volgen. In het verleden waren de diverse woonmagazines voor velen van hen een inspiratiebron. Echter, met de komst van het internet zijn er ook online vele interieurblogs ontstaan. In dit artikel ligt de focus op dergelijke blogs, en dan in het bijzonder op die websites die u veel goede interieurtips geven.

Interieurblogs met goede tips

Een redelijk aantal liefhebbers van interieurdesign zijn er simpelweg een weblog over begonnen. Zij bezoeken de leuke beurzen of doen op een andere manier inspiratie op, en delen dat vervolgens met hun bezoekers. Het voordeel is dat blogs vrij te bezoeken zijn voor iedereen en dat het daarom interessanter is dan verschillende abonnementen op woonmagazines. Daarnaast is eenvoudig om meerdere wonen- en designblogs te volgen door bijvoorbeeld via RSS te abonneren. Zo kunt u eenvoudig de beste interieurtips vinden en de betreffende artikelen erover lezen. Tevens is het natuurlijk leuk dat iedereen kan reageren, zodat bezoekers ook hun aanvullingen of meningen kunnen delen met anderen.

DIY interieurtips

Een huidige trend is die van de Do It Yourself (DIY) interieurtips. Sterker nog, er zijn zelfs interieurblogs die zich specifiek op DIY tips richten. Het komt erop neer dat er met standaard huis, tuin en keuken zaken iets erg leuks gecreëerd kan worden. Zo heeft u wellicht nog wel ergens een of meerdere pallets staan. Daarmee zijn erg mooie dingen te maken! Daarnaast zijn er ook blogs met DIY interieurtips die zich bijvoorbeeld focussen op zaken die met IKEA producten kunnen worden gefabriceerd. Op die manier kunt u erg voordelig vrij unieke meubels of andere creaties maken. Zo zijn er voorbeelden te vinden van ontwerpers die van meerdere verschillende IKEA stoelen één mooie, unieke stoel hebben gemaakt. Kortom: het is zeker de moeite waard om ook eens te kijken naar de DIY interieurtips!

Schilderij kopen? Dat kan nu ook online

Voorheen hadden we in Nederland veel kunstateliers en galeries waarbij u gemakkelijk een schilderij kunt kopen. Tegenwoordig treft u steeds minder fysieke galeries aan door te hoge atelierkosten. Bij jouw schilderij webshop kunt u daarom gemakkelijk online een schilderij kopen. U kunt het schilderij vervolgens gemakkelijk online betalen met iDeal, bankoverschrijving, creditcard of u kunt het schilderij contant komen betalen. U kunt in onze webshop een schilderij kopen van diverse kunstenaars uit binnen en buitenland, al onze schilderijen zijn volledig handgeschilderd en 100% uniek. Zo bent u er zeker van dat u echt een uniek handgeschilderd schilderij heeft welke niet in andere woonkamers of kantoren is terug te vinden.

schilderij online kopen

Online kunst

JOUW schilderij webshop biedt een breed assortiment online kunst aan, zo kunt u denken aan enkele honderden kunst schilderijen online aan in diverse vormen en maten, van diverse kunstenaars en met verschillende kunststromingen. Online kunst kopen hoeft dan ook niet heel moeilijk te zijn, door ons niet goed geld terug garantie kunt u gemakkelijk en zonder zorgen uw eigen online kunst kopen.

Al onze kunst is 100% uniek en nergens anders online terug te vinden. Kunt u geen geschikte online schilderijen vinden in onze webshop dan kunt u ook overwegen een eigen stukje kunst te laten maken door onze eigen team van ervaren kunstenaars. Speciaal voor u maken ze aan de hand van uw foto of idee een geheel eigen stukje kunst voor u zodat dit optimaal aansluit op uw interieur.

Zelf kerstkaarten ontwerpen op Webprint

Maak dit jaar het verschil met je eigen gepersonaliseerde kerstkaarten. Natuurlijk zijn kerstkaarten overal te koop, maar deze kaarten zijn weinig persoonlijk om te versturen en te ontvangen. Het zelf maken van een kerstkaart van papier is een optie, maar wat is er leuker dan een eigen kerstkaart maken met een mooie foto?

kerstkaarten maken

Goedkope kerstkaarten met je eigen foto

Webprint maakt het gelukkig erg eenvoudig om zelf kwalitatief hoogstaande kaarten te maken voor iedere gelegenheid, dus ook voor kerst. Laat een leuke foto maken van je gezin, of schiet een plaatje van je huisdier en gebruik deze afbeelding op je eigen originele kaart! Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een persoonlijke boodschap toe te voegen aan je leuke kaart. Op de website van Webprint zijn veel voorbeelden te vinden van leuke foto-kerstkaarten met bijvoorbeeld een winterachtige achtergrond. Kortom; er is genoeg inspiratie te vinden voor je eigen kaarten.

Naast het feit dat kerstkaarten maken erg eenvoudig is op de website, valt ook op dat het vooral erg voordelig is om op deze manier jouw eigen kerstkaarten te maken en te versturen. Voor een klein bedrag kun je jouw persoonlijke wens op een kaart zetten. De site heeft een handige tool voor kerstkaarten maken, waardoor je eigenlijk alleen de foto die je wilt gebruiken bij de hand hoeft te hebben om te kunnen uploaden. Het maken van de kaart gaat gepaard met veel gemak en er zijn leuke afbeeldingen, achtergronden en details die je kunt toevoegen aan je foto. Daarna rest alleen nog de tekst (als je die wilt toevoegen) en je bent klaar!

Maak jouw kerstwens persoonlijk

Heb je familie of vrienden in het buitenland? Of geef je familieleden graag een echt persoonlijke en originele kaart? Dan is het goedkoop zelf maken van foto-kerstkaarten de perfectie optie. De ervaring leert dat een fotokaart vaak lange tijd wordt gebruikt en bewaard, juist omdat de personen van wie de kaart afkomstig is, op de kaart staan afgebeeld. Kun je niet bij je familieleden of vrienden zijn deze kerst? Met een foto kaart ben je er toch een beetje bij! Webprint kent een zeer korte levertijd dus zelfs als je er een beetje laat bij bent kun je nog steeds je eigen kerstwensen op tijd voor de kerst versturen. Maar waarom wachten? Streep de kerstwensen af van je lijstje en ga nu aan de slag op de Webprint website met je eigen kerstkaarten! Het hele proces werkt snel en eenvoudig en binnen no-time heb je jouw kaart gemaakt.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een aantal verschillende kaarten te maken met een aantal verschillende foto’s! Zo krijgt iedereen binnen je kennissenkring een andere kaart! Om de prijs hoef je het niet te laten want het bestellen van de kaarten is erg voordelig. Daarbij geeft Webprint ook nog eens een 100% garantie op je bestelling.

 

Een goed design voor een geoptimaliseerde Webshop

De laatste jaren heeft de wereld van het online shoppen een enorme groei doorgemaakt. Nog steeds worden er jaarlijks duizenden nieuwe virtuele winkels aan het wereldwijde web toegevoegd. Het aanbod varieert van kleine particuliere webshops tot online varianten van gevestigde namen in de offline shoppingwereld; de namen die je tegenkomt in iedere grote winkelstraat. Online shopping is een steeds groter deel gaan uitmaken van het shopgedrag van de consument. Tijd is schaars en het tijdrovende winkelen in fysieke winkels wordt meer en meer ingeruild voor winkelen buiten reguliere openingstijden en vanuit het comfort van de eigen woonkamer. Dat zoveel ondernemers instappen in de wereld van het online winkelen, is dus niet verwonderlijk. Het is een kans die niet gemist mag worden, maar de concurrentie op de online verkoopmarkt is groot dus als ondernemer moet je opvallen.

Design staat voorop

Het is voor een webshop van groot belang dat de potentiële consument zijn bezoek aan de webshop als plezierig en gemakkelijk ervaart en dat hij niet afhaakt voordat de koop gedaan is. Een dergelijke prettige winkelervaring gaat hand in hand met een goed webshop-design. De shop moet er uiteraard aantrekkelijk uitzien waarbij de aandacht van de consument getrokken wordt en behouden blijft. De consument moet gemakkelijk kunnen navigeren naar het deel van de site dat voor hem interessant is en informatie over producten moet zich al aandienen voordat de consument ernaar gaat zoeken. Ook de technische specificaties van de webshop vallen onder het design en zijn belangrijk om het uiteindelijke proces van kopen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Slaagt een webshop hierin? Dan zal de consument eerder terugkeren naar de webshop tijdens een volgende shopsessie.

Magento e-commerce platform

Voor het maken van een succesvolle webshop, is goede software vereist. Een voorbeeld van dergelijke software is het e-commerce platform Magento. Magento is wereldwijd een razend populair platform voor webwinkels. De software biedt namelijk een uitgebreid pakket aan functies en geavanceerde mogelijkheden zonder daarbij in te leveren op het gebruiksgemak. Dat gebruiksgemak geldt voor zowel de consument als voor de beheerder van de webshop. Door de geautomatiseerde processen binnen het Magento systeem wordt de beheerder veel administratieve rompslomp uit handen genomen. Daarbij is Magento zogenaamde open-source software, wat inhoudt dat het voor iedereen toegankelijk is zonder vaste kosten met zich mee te brengen.

Jaagers is specialist in het ontwikkelen van een Magento webshop. Jaagers heeft jarenlange ervaring met het gebruik van de software en weet het zo toe te passen dat het maximaal aansluit bij de wensen van de ondernemer, zonder daarbij de wensen van de consument uit het oog te verliezen. Jaagers biedt daarmee alle ingrediënten om iedere webshop tot een succesvolle te maken.

Herkenbaar, maar ook handig: Canva afbeeldingen

Canva, de online software om simpel mooie visuals te maken, is de wereld aan het veroveren. Wie veel met deze software werkt weet dit. Hoe? Door de designs van de online design software op zeer veel verschillende plekken te herkennen. Want ondanks dat je met deze tool echt je eigen, unieke afbeeldingen kunt creëren, ziet een ervaren designer snel de eigenschappen die al deze plaatjes hebben.

zelf designen met canva

1. Gecentreerde tekst

Dit zie je terug in 9 van de 10 betreffende images: de tekst is centraal uitgelijnd. Dit komt doordat een groot aantal van de ‘standaard templates’ die de software bevat, al werken met een centraal uitgelijnde tekst.

Een voorbeeld hiervan zie je op deze pagina. De tekst ‘online ergernissen – En hoe je voorkomt dat jouw site ergernis opwekt’ is precies in het midden van de afbeelding gezet.

2. Vakjes met afbeeldingen erin

Wie in de online tool werkt, kan aan de linkerkant allerlei templates kiezen. Dit gaat van grote platen met tekst en icoontjes, tot een heel scala aan ‘kaders’ waar je je eigen foto’s in kunt toevoegen.

Zie je zo’n soort afbeelding? Dan kun je er vanuit gaan dat het een echte ‘canvas’ is! Een goed voorbeeld hiervan is te vinden op deze pagina op Smartwatchblogger.nl.

3. Kleurrijke foto’s

Het verdienmodel achter de website en software is als volgt: tekst, pijlen en icoontjes zijn gratis te gebruiken. Stockfoto’s kosten één dollar. Zo kan het zijn dat je een fantastische afbeelding voor je blogpost maakt, en dan een dollar moet betalen. En tja… Dan doe je dat toch maar. Doordat deze stockfoto’s zeer kleurrijk zijn, komen veel blogpost afbeeldingen die in/met Canva zijn gemaakt ook kleurrijk. Ook kleurrijke foto’s zijn dus een manier om Canva pics te herkennen!

De voordelen van Canva

Een beetje herkenbaarheid van de afbeeldingen is natuurlijk helemaal niet erg. Canva heeft vele voordelen voor bloggers, en dat is ook de reden dat het zo populair is. Dit zijn de voordelen:

  • Canva is zeer simpel te gebruiken. Ook iemand die weinig Photoshop ervaring heeft, of zelfs nog helemaal geen design skills bezit, kan er mee werken.
  • Werken met deze software werkt inspirerend. Door de vele templates en voorbeelden kom je snel op nieuwe ideeën en maak je in een handomdraai iets wat je zonder die inspiratie niet had kunnen bedenken.
  • Het is (bijna altijd) helemaal gratis. Canva kost alleen geld als je besluit om de foto’s te gebruiken uit de stockfoto database. En dat hoeft niet! Je kunt ook je eigen foto’s uploaden.

Wat zijn jouw ervaringen met deze design software? Laat het weten in de comments!

PS. nog één tip voor beginners: de scroll knoppen zitten helemaal links onder in de hoek!

Designen en ontwerpen van mobiele telefoons

Ben jij een creatief iemand en wil je in de toekomst mobiele telefoons ontwerpen, dan is een degelijke opleiding van groot belang. Er zijn diverse design studies beschikbaar op zowel hogescholen als universiteiten. Bijvoorbeeld die aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Wil jij de nieuwe iPhone ontwerpen, dan heb je een lange weg te gaan. Allereerst wordt je niet zomaar aangenomen bij bedrijven zoals Apple. Beter is het om eerst een aantal jaren ervaring op te doen in de design branche, en een eigen stijl te ontwikkelen.

Duur diamanten iPhone design

duurste iPhone design

Hoe de toekomst van de mobiele telefonie eruit ziet is moeilijk in te schatten, maar dat er designers nodig zijn in deze branche is een vaststaand  gegeven. Wist jij al dat de duurste (design) telefoon meer dan 10 miljoen euro heeft gekost. Het is een iPhone 5 behangen met goud en diamantjes. De zijkant en achterkant is behangen met 24-karaats goud. De telefoon is in eigendom van een ondernemer uit China. Er zit ook een diamant in verwerkt die de zakenman had gekregen uit een erfenis. Nu maar hopen dat hij zijn telefoon niet laat vallen en er scheurtjes in komen. In totaal is er meer dan acht weken aan deze design telefoon gewerkt door verschillende ontwerpers.

Dure en goedkope telefoon opties

Naast het design en uiterlijk van jouw gsm, zijn de kosten vaak ook een aandachtspunt. Jongere mensen vinden het design van een gsm erg belangrijk. Ouderen zijn vooral geïnteresseerd in lage prijzen. Een telefoon los kopen in combinatie met een sim only abonnement, is vaak voordeliger dan een abonnement inclusief nieuwe telefoon. Deze rekensom wordt niet door veel mensen gedaan. Toch raden wij elke kritische consument aan om eens te kijken of het voor jou gunstig is om over te stappen op sim only. Doordat de maandprijs zo laag ligt, houd je geld over om jouw design toestel los te kopen. Wil je nog meer besparen, kijk dan voor de nieuwe iPhone 6 op sites zoals Marktplaats. Het vergelijken van sim only is snel gebeurd, en kan een kostenbesparing opleveren van maximaal tachtig procent.

designer telefoonhoesjes

Wees een slimme consument, en hou geld over om design spullen mee aan te schaffen. Heb je geen geld om een dure design telefoon te kopen, dan kan je met een telefoonhoesje ook al een eind komen. Deze telefoonhoesjes beschermen jouw gsm ook nog eens tegen beschadigingen.

Ben je zelf behoorlijk creatief, dan kan je ook jouw eigen hoesje ontwerpen. Ben je daarnaast ook nog een ondernemer, dan kan je jouw eigen ontworpen telefoonhoesjes verkopen aan anderen. Verras iemand met een telefoonhoesje met een foto erop van jullie samen. Naast hoesjes voor jouw telefoon kan je ook designproducten ontwerpen voor tablets en laptops. Ben je op zoek naar inspiratie? Laat je dan inspireren op de DDW!

Hoe word ik een webdesigner?

Het internet groeit nog steeds met zijn websites en apps en ook willen nog steeds meer mensen een eigen website of app beginnen. Men wordt steeds innovatiever en start allerlei bedrijfjes en initiatieven, als hobby of om er uiteindelijk hun beroep van te maken. De vraag naar goede webdesigners stijgt dus ook en zal ook de komende jaren niet dalen. Maar hoe word je eigenlijk een goede webdesigner? Hieronder lees je een aantal tips om zelf als designer aan de slag te kunnen.

Webdesign laptop

Doe een opleiding

Ben je aanstaand student? Of wil je graag naast je baan een studie volgen? Doe een webdesign opleiding! De volgende webdesign studies zijn misschien wel wat voor jou.

- Communication & Multimediadesign
Tijdens deze opleiding leer je aan de ene kant de techniek onder de knie te krijgen om zelf digitale media te kunnen bouwen en aan de andere kant leer je om de digitale media zo vorm te geven dat bezoekers van een website bijvoorbeeld op een snelle manier de juiste en relevante informatie vinden. Het is dus een combinatie tussen techniek en psychologie als het ware.

- Grafische vormgeving (kunstacademie)
Ben je meer geinteresseerd in een kunstzinnige benadering van webdesign? En wil je je focussen op het visuele aspect van webdesign? Dan is het misschien wel wat voor jou om een opleiding grafische vormgeving aan de kunstacademie te volgen. Je leert om informatie op een aantrekkelijke visuele manier te communiceren. En het richt zich op fotografie, typografie en vormen.

- Game Architecture and Design
Deze studie is voornamelijk, zoals de naam al zegt, gericht op het ontwikkelen van games. Je kunt na enige tijd kiezen om de programmeer- of ontwerpkant op te gaan. Je leert games te ontwikkelen maar ook om ze vervolgens in de markt te zetten.

opleiding webdesign

Volg een cursus

Zie je het niet zitten om een volwaardige studie te volgen, omdat je er bijvoorbeeld geen tijd voor hebt of omdat je al enige kennis hebt, dan kun je er voor kiezen om een gerichte cursus te volgen. Er is genoeg aanbod dus je hebt zat keuze. Bepaal voor jezelf goed naar wat voor informatie je op zoek bent en wat je precies wilt leren. Als je dat op een rijtje hebt kun je een cursus zoeken die aan jouw wensen voldoet. Je kunt denken aan thuiscursussen zoals van het LOI of NTI. Maar je kunt ook denken aan workshops die worden georganiseerd of stoomcursussen in het weekend. Binnenkort vindt de Dutch Design Week weer plaats waar ook vele workshops worden gegeven.

Leer via YouTube

We hoeven je het waarschijnlijk niet meer te vertellen maar op internet kun je alles vinden. Zo ook ontzettend veel informatie over hoe je kunt designen. Type maar eens in YouTube in ‘tutorial web design’ en je krijgt een legio aan opties zoals dit filmpje. Als je een beetje autodidactisch bent aangelegd en je het leuk vindt om jezelf aan de hand van tutorials en ervaringen van anderen dingen aan te leren, dan is deze manier iets voor jou.

Vraag bekenden

workshop webdesign

Misschien ken je wel mensen in je omgeving die zich bezighouden met webdesign. Vaak vinden mensen het leuk om anderen dingen uit te leggen, zeker over dingen waar ze veel verstand van hebben. Vraag eens iemand die je kent of diegene je wat wilt leren over het vak. In return kun je aanbieden om hem iets te leren waar jij veel kennis over hebt en hij/zijn niet of je kunt hem op een hapje of een drankje trakteren.

Inspiratie opdoen tijdens de Dutch Design Week

Het jaarlijkse evenement Dutch Design Week wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden in Eindhoven. Het vindt plaats op 18 tot en met 26 oktober en het is het grootste designevenement van Nederland. Tijdens dit evenement draait het voornamelijk om het laten zien en aantonen hoe de wereld met behulp van design kan worden verbeterd.

logo dutch design week

Programma

Tijdens het evenement worden zo’n 400 verschillende events, workshops, exposities, seminars en feesten georganiseerd. Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod maar allen onder het mom van design en het laten zien hoe de wereld een stukje mooier kan worden door het gebruik hiervan. Bij onderwerpen die behandeld worden kun je denken aan fashion, grafische vormgeving, product design, ruimtelijke ontwerp en aankomende trends. Een elk jaar terugkerend event is de Graduation Show waar studenten van de Design Acadamy Eindhoven hun afstudeerprojecten laten zien. Ook worden elk jaar de Dutch Design Awards tijdens de Dutch Design Week uitgereikt. De deelnemers variëren ook, zo zijn er bekende designbureaus aanwezig maar ook succesvolle ontwerpers, veelbelovende nieuwkomers en pas afgestudeerde en getalenteerde designers.

dutch design week event

Tips

Het is verstandig om je vooraf in te schrijven voor een bepaald event dat je op het oog hebt, het kan namelijk zo zijn dat ze anders vol zijn en dat je er niet meer aan kunt deelnemen. Bekijk dus ook het programma vooraf zodat je kunt kiezen welke events jou interessant lijken. De Dutch Design Week vindt niet perse op een locatie plaats maar op 80 verschillende plekken door de stad Eindhoven heen. De meeste workshops, seminars, exposities of feesten zijn gratis. Sommigen vragen wel een bijdrage maar dit wordt altijd vermeld. Je kunt dus van te voren al beheren waar je heen wilt, je hiervoor inschrijven en inschatten hoeveel het je gaat kosten.

Onze favorieten die we niet willen missen:

- Age of Wonderland: DIY Instruments
- 3D Print Project
– Algaemy – crafting our future food
Digital Health Hackathon
- Dutch Space Invaders

 

Print je interieur bij elkaar

Met de komst van de 3D-printer zijn ook de meest bizarre dingen mogelijk. Er gaat een heel nieuw scala aan mogelijkheden open en zo ook op het gebied van design. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om sieraden te laten printen, of iPhonehoesjes. Maar ook koffiebekers en zelfs hele meubels behoren tot de mogelijkheden in de wereld van 3D-printen. Zie je een leuke stoel van je favoriete designer? Verwerk het ontwerp vervolgens zelf thuis op de computer en met een simpele druk op de knop komt jouw eigen stoel uit de printer rollen.

3D-printer designproduct

Hoe werkt een 3D-printer?

Het begint allemaal met een digitaal ontwerp in een speciaal softwareprogramma. Dit ontwerp vormt de basis voor het uiteindelijke object. Eigenlijk werkt het dus hetzelfde als een gewone printer, waarbij je tekstdocument of een foto de basis is van je printje. Het maken van een 3D-ontwerp vereist wel enige vaardigheden en kennis. Architecten of professionele designers gebruiken software zoals AutoCAD of rhinocerus. Maar er bestaan ook steeds meer nieuwe softwareprogramma’s speciaal gemaakt voor de onervaren gebruiker. Tijdens de ontwerpfase kun je ook het materiaal aangeven waarin je het product geprint wilt hebben. De meeste 3D-printers werken met plastic, nylon en Laywood (een mix tussen houtvezels en polimeren).

Vervolgens geef je opdracht om te printen en wordt het object laagje voor laagje uitgeprint. Let wel op, er bestaan verschillende printers die tot verschillende groottes kunnen printen. Als je een stoel wilt afdrukken dan heeft de 3D-printer wel een grotere capaciteit nodig dan als je een koffiebeker uit de machine wilt laten rollen.

 Unieke 3D-gerpintte designproducten

Inmiddels zijn er kunstenaars die de 3D-printer tot hun tool om hebben gedoopt om hun kunst mee te maken. Ook voor interieurontwerpers is de 3D-printer een handige tool. Zo zijn er al veel designers die niet alleen prototypes laten maken door middel van een 3D-printer, maar ook echt zelf ermee aan de slag gaan. Het biedt een enorme vrijheid en de mogelijkheid tot het produceren van kleine oplages. In New York wordt binnenkort de grootste fabriek ter wereld geopend met 3D-printers. De fabriek kan wel 5 miljoen objecten per jaar fabriceren.  Op deze website kun je inspiratie vinden van wat voor designproducten er allemaal gemaakt worden: www.freedomofcreation.com.

3D-printer designstoel

Laat je inspireren

Van 18 tot en met 26 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Hier kun je allerlei exposities bekijken, workshops volgen en andere designers ontmoeten. Ben je geïnteresseerd geraakt in de wereld van 3D-printen? Dan is de Dutch Design Week zeker een bezoekje waard aangezien dat onderwerp daar ook wordt behandeld.