Print je interieur bij elkaar

Met de komst van de 3D-printer zijn ook de meest bizarre dingen mogelijk. Er gaat een heel nieuw scala aan mogelijkheden open en zo ook op het gebied van design. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om sieraden te laten printen, of iPhonehoesjes. Maar ook koffiebekers en zelfs hele meubels behoren tot de mogelijkheden in de wereld van 3D-printen. Zie je een leuke stoel van je favoriete designer? Verwerk het ontwerp vervolgens zelf thuis op de computer en met een simpele druk op de knop komt jouw eigen stoel uit de printer rollen.

3D-printer designproduct

Hoe werkt een 3D-printer?

Het begint allemaal met een digitaal ontwerp in een speciaal softwareprogramma. Dit ontwerp vormt de basis voor het uiteindelijke object. Eigenlijk werkt het dus hetzelfde als een gewone printer, waarbij je tekstdocument of een foto de basis is van je printje. Het maken van een 3D-ontwerp vereist wel enige vaardigheden en kennis. Architecten of professionele designers gebruiken software zoals AutoCAD of rhinocerus. Maar er bestaan ook steeds meer nieuwe softwareprogramma’s speciaal gemaakt voor de onervaren gebruiker. Tijdens de ontwerpfase kun je ook het materiaal aangeven waarin je het product geprint wilt hebben. De meeste 3D-printers werken met plastic, nylon en Laywood (een mix tussen houtvezels en polimeren).

Vervolgens geef je opdracht om te printen en wordt het object laagje voor laagje uitgeprint. Let wel op, er bestaan verschillende printers die tot verschillende groottes kunnen printen. Als je een stoel wilt afdrukken dan heeft de 3D-printer wel een grotere capaciteit nodig dan als je een koffiebeker uit de machine wilt laten rollen.

 Unieke 3D-gerpintte designproducten

Inmiddels zijn er kunstenaars die de 3D-printer tot hun tool om hebben gedoopt om hun kunst mee te maken. Ook voor interieurontwerpers is de 3D-printer een handige tool. Zo zijn er al veel designers die niet alleen prototypes laten maken door middel van een 3D-printer, maar ook echt zelf ermee aan de slag gaan. Het biedt een enorme vrijheid en de mogelijkheid tot het produceren van kleine oplages. In New York wordt binnenkort de grootste fabriek ter wereld geopend met 3D-printers. De fabriek kan wel 5 miljoen objecten per jaar fabriceren.  Op deze website kun je inspiratie vinden van wat voor designproducten er allemaal gemaakt worden: www.freedomofcreation.com.

3D-printer designstoel

Laat je inspireren

Van 18 tot en met 26 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Hier kun je allerlei exposities bekijken, workshops volgen en andere designers ontmoeten. Ben je geïnteresseerd geraakt in de wereld van 3D-printen? Dan is de Dutch Design Week zeker een bezoekje waard aangezien dat onderwerp daar ook wordt behandeld.